InstituteFestivalProfessionals
Donate
Loading...
MyIDFA
Training & Funding
Training
IDFA Project Space NL

IDFA Project Space NL

During the annual IDFA Project Space NL, six documentary talents are professionally guided to develop a film plan with accompanying visual material. This several-month workshop aims to assist talented filmmakers in their development and contribute to the creation of an artistic, high-quality development plan for a short documentary, a 55-minute documentary, or longer. The workshop is enriched with several international components, but participants must have command of the Dutch language in both speaking in writing. IDFA Project Space NL is supported by the NPO Fund. 

More information about the program, participant profile, and application information is available in Dutch below.

Program

During this workshop, participants will receive substantive guidance as they research their project, develop a story structure, write a film plan and create a teaser. With emphasis on authorship, the program encourages participants to explore new narrative forms within the documentary artform. 

The program is once again enriched with a number of international components. The workshop kicks off in the first week of July with an extensive yet intimate introductory meeting, complemented by inspirational sessions from renowned international filmmakers invited as part of the international program IDFA Project Space. Subsequent workshop meetings will take place between August and November. These meetings are designed to move the plan forward considerably in a 'pressure cooker' format, potentially leading up to a development application at the NPO Fund. 

Applications closed on April 28.

Alumni

IDFA Project Space NL alumni include directors with films such as A Stranger Came to Town, Carrousel, Lessons for Luca, and Scenes with my fatherFormer mentors and guest lecturers include Marjoleine Boonstra, Coco Schrijber, Tom Fassaert, Marc Schmidt, Catherine van Campen, Walter Stokman, Ester Gould, Frank van den Engel, Beri Shalmashi, Tabhi Mooi, Aliona van der Horst, Renko Douze, Soraya Pol, Martijn Winkler, Eefje Blankenvoort, Joost Seelen, Jean Counet, Albert Markus, and Shamira Raphaëla. 

More information about the program, participant profile, and application information is available in Dutch

For questions, please email idfacademy@idfa.nl

The IDFA Project Space NL is part of IDFA's talent development program supported by The Netherlands Film Fund, Creative Europe Media, Dioraphte Foundation and NPO Fund.

Introductie

Tijdens IDFA Project Space NL werken zes talenten een aantal maanden onder professionele begeleiding een eerste idee uit tot een filmplan. Het doel van de workshop is om talentvolle makers te helpen in hun ontwikkeling en bij te dragen aan de totstandkoming van een artistiek hoogwaardig ontwikkelingsplan voor een korte documentaire, een documentaire van 55 minuten, of langer. IDFA Project Space NL wordt ondersteund door het NPO-fonds.

Programma

De deelnemers worden inhoudelijk begeleid bij het uitwerken van de research, het ontwikkelen van de verhaalstructuur, het schrijven van een filmplan en maken van een teaser. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van het auteurschap van de deelnemers en stimuleert het hen om nieuwe vertelvormen binnen het documentaire-genre te onderzoeken.

Dit jaar wordt het programma opnieuw verrijkt met een aantal internationale componenten. Zo trapt de workshop in de eerste week van juli af met een uitgebreide en persoonlijke kennismakingssessie, aangevuld met inspiratiesessies van gerenommeerde internationale makers die uitgenodigd zijn in het kader van het internationale programma IDFA Project Space. De daaropvolgende workshopbijeenkomsten vinden plaats tussen augustus en november. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om in een ‘snelkookpan’-vorm het plan flink verder te brengen. De uiteindelijke filmplannen kunnen leiden tot een ontwikkelingsaanvraag bij onder meer het NPO-fonds. Elke deelnemer is aan het begin van het traject gekoppeld aan een producent.

Tijdens de bijeenkomsten worden de plannen gezamenlijk onder de loep genomen onder begeleiding van de workshopleiding en worden er ter inspiratie verschillende gastlessen georganiseerd met (internationale) professionals uit verschillende disciplines. Naast het geschreven plan is het maken van een teaser onderdeel van de workshop. Hiervoor wordt per deelnemer een budget beschikbaar gesteld.

Deze filmplannen, inclusief teasers, worden na afloop van de workshop voorgelegd aan een onafhankelijke jury, waarvan de samenstelling nog bekend wordt gemaakt. Deze zal hieruit een winnaar kiezen van de NPO Documentaire Talent Award, bestaande uit een geldbedrag van maximaal €25.000 voor de verdere ontwikkeling van het plan en €5.000 voor een nieuwe teaser. Ter afsluiting doen de makers mee aan het internationale trainingsprogramma IDFAcademy tijdens IDFA 2024. Hier presenteren de deelnemers hun filmplan en teaser aan de eindredacteuren documentaire van de Nederlandse publieke omroepen en aan andere professionele relaties uit de (internationale) documentaire sector.

IDFA faciliteert op maat ook de koppeling aan relevante (internationale) professionele partners met als doel de verdere ontwikkeling en eventuele productie van het project. IDFA vertoont, indien van voldoende kwaliteit, de films die voortkomen uit de workshop op (een latere editie van) het festival. 

Profiel

De workshop richt zich in eerste instantie op beginnende makers, die ten minste één (korte) productie binnen het documentaire-genre op hun naam hebben staan. Deze moet zijn vertoond in de bioscoop, op een festival of op een streaming platform. Ook meer ervaren makers die met een heldere motivatie een nieuwe vorm willen onderzoeken, kunnen zich aanmelden. Deelnemers mogen om in aanmerking te komen niet in vaste dienst zijn bij een van de Nederlandse publieke omroepen.

Bij de aanmelding wordt onder meer om een synopsis en motivatie gevraagd. Bij de synopsis is het van belang dat er urgentie en originaliteit spreekt uit het filmidee en dat de uitdaging in de ontwikkeling helder is geformuleerd. Ook moeten er aantoonbare stappen in de research zijn gezet. Wat motivatie betreft wordt van de deelnemers verwacht dat zij duidelijk kunnen toelichten waarom zij de workshop willen volgen en welke leerdoelen zij zichzelf stellen. Er wordt gestreefd naar een selectie van projecten waarvan een aantal de potentie heeft internationale aansluiting te vinden. De voertaal van de workshop is Nederlands, maar sommige bijeenkomsten zullen in het Engels zijn. Deelnemers dienen de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift te beheersen. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij zich committeren aan de workshop en goed voorbereid alle bijeenkomsten zullen bijwonen.

Aanmelding en planning

  • De aanmeldingsperiode sluit op zondag 28 april, 23:59 uur.
  • Een commissie selecteert uit alle aanmeldingen twaalf kandidaten die eind mei uitgenodigd worden voor een gesprek dat begin juni zal plaatsvinden.
  • Op basis van deze gesprekken worden zes deelnemers geselecteerd voor de workshop.
  • Het traject start in de eerste week van juli, en vindt plaats in Amsterdam.
  • Van half juli tot eind augustus werken de deelnemers in eigen tijd aan hun filmplan en research, en moet het plan aan een producent worden gekoppeld.
  • Vanaf eind augustus tot aan het festival in november wordt er een reeks bijeenkomsten gepland van een aantal dagen per week op een vaste locatie in Amsterdam.
  • Er wordt van de deelnemers verwacht dat ze 2 à 3 dagen per week aan het filmplan kunnen werken.
  • De uitgewerkte filmplannen en teasers moeten eind oktober klaar zijn.
  • De workshop wordt afgesloten met deelname aan IDFAcademy tijdens IDFA 2024 van 14 t/m 17 november. Daar vinden ook de eindpresentaties plaats.
  • Deelnemers dienen bij alle workshopdagen aanwezig te zijn.


Voor vragen kun je mailen naar idfacademy@idfa.nl

Alumni

Tot de IDFA Project Space NL alumni behoren makers met de films als A Stranger Came to Town, Carrousel, Lessons for Luca, en Scenes with my father. Voormalige begeleiders en gastdocenten waren onder anderen Marjoleine Boonstra, Coco Schrijber, Tom Fassaert, Marc Schmidt, Catherine van Campen, Walter Stokman, Ester Gould, Frank van den Engel, Beri Shalmashi, Tabhi Mooi, Aliona van der Horst, Renko Douze, Soraya Pol, Martijn Winkler, Eefje Blankenvoort, Joost Seelen, Jean Counet, Albert Markus, en Shamira Raphaëla.

IDFA Project Space NL is onderdeel van IDFA's talent development programma dat wordt ondersteund door Het Netherlands Filmfonds, Creative Europe MediaStichting Dioraphte en NPO-fonds.